Visum aanvragen?

Visum Rusland aanvraag informatie (RU)

Consulaire kosten

Normale procedure: € 80,-
Spoedprocedure: € 100,- (alleen voor bepaalde type visa)
Superspoed (BLITZ): € 130,- (alleen op afspraak)
Bovenop de consulaire kosten komen de kosten
voor bemiddeling, extra diensten, verzending en BTW.
Voor een e-visum geldt een andere prijs.

Consulaire doorlooptijd

Normaal: 7 werkdagen (multiple: 10 werkdagen indien geen Telex / FMS uitnodiging)
Spoed: 3-5 werkdagen
Superspoed (BLITZ): 1-3 werkdagen, telefonisch contact vereist (tijdens Covid niet mogelijk)
E-visa: 4 werkdagen (tijdens Covid niet mogelijk)


Visum Rusland

Reist u binnenkort naar Rusland toe? Vraag hier uw visum aan!

 

 

Mededelingen

Update 03-03-2022 – groen licht

Wij hebben weer groen licht gekregen om visumaanvragen te mogen aanbieden op het Russische consulaat in Den Haag!
 

LET OP: er kunnen alleen zakelijke spoedvisa worden aangevraagd . Toeristen visa kunnen niet met spoed worden geregeld!! E-visa's zijn nog niet beschikbaar.

 

 

Algemene informatie visum Rusland

Wilt u naar Rusland reizen? Dan heeft u een visum benodigd. De visumaanvragen voor Rusland verlopen niet direct via het consulaat, maar via het Russische Visa Application Centers (VFS). Elk VFS hanteert haar eigen procedures en regels. De Visumdienst staat in contact met VFS in Den Haag, Brussel en Antwerpen.

 

E-visum St Petersburg/ Kaliningrad  - (NOG) NIET MOGELIJK AAN TE VRAGEN

Het is mogelijk om een e-visum voor Rusland te krijgen wanneer u alleen St Petersburg of Kaliningrad wilt bezoeken. De e-visa is geldig voor een kort verblijf van maximaal 8 dagen. Bijvoorbeeld maandag aankomen, en de maandag daarop vertrekken). De e-visa zelf zijn gratis. Uiteraard berekenen wij wel onze bemiddelingskosten en BTW door. De doorlooptijd van het e-visum is doorgaans 4 werkdagen.

LET OP:

 • U mag de regio van St Petersburg of Kaliningrad niet verlaten.
 • Alle reizen waarbij u langer dan 8 dagen in Rusland verblijft of andere plaatsen bezoekt naast St Petersburg of Kaliningrad, heeft u een consulair visum benodigd. Mocht uw reis aan de criteria van een e-visum voldoen, raden wij vaak nog steeds een consulaire visa voor Rusland aan omdat daarmee de zekerheid op toelating groter is.

 

Zakelijk visum Rusland (Ook mogelijk met spoed) 

Wanneer u voor zakelijke doeleindes naar Rusland wilt reizen heeft u een zakenvisum benodigd. ​​​​​Een zakelijk visum voor Rusland is mogelijk voor single, double of multiple entry met een maximale verblijfsduur van 90 dagen. Single en double entry visa zijn beide 3 maanden geldig. Daarnaast kan een multiple entry visa een geldigheid van 1, 2, of 5 jaar hebben. Zakelijke reizigers die met spoed naar Rusland willen, lees de spoedvoorwaarden onderstaand

LET OP: Een multiple entry visum voor Rusland is alleen te verkrijgen wanneer u kunt aantonen dat u afgelopen jaar al een visum voor Rusland heeft gehad en ook echt de reis naar Rusland heeft gemaakt.

Neem voor meer informatie telefonisch contact op.

 

Toeristenvisum Rusland

Wanneer u voor toeristische doeleindes naar Rusland wilt reizen heeft u een toeristenvisum benodigd. Een toeristenvisum voor Rusland is mogelijk voor single en double entry met een maximaal verblijf van 30 dagen. Wanneer u een double entry visum wilt hou dan rekening met een lastigere visum procedure en meer documentatie.

Wanneer u familie wilt bezoeken in Rusland is er een OVIR toestemming vereist, dit moet aangevraagd worden door uw familie in Rusland. Dat kan erg lastig zijn, maar het voordeel is dat u kans maakt op een visum Rusland met een langere geldigheidsduur.

LET OP: Een toeristenvisum is alleen bedoeld voor toeristische activiteiten en niet voor zakelijke doeleinden.

 

Transitvisum Rusland

Transitvisa voor Rusland zijn bedoeld voor bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs die van Nederland door Rusland rijden om vracht af te leveren. Voor dit visum is een originele uitnodiging van de NIWO (Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie) vereist.

 

Medical visa Rusland

Wanneer u voor een medische behandeling naar Rusland moet heeft u een medical visa benodigd. De Visumdienst kan u hierbij assisteren.

Neem contact op voor meer informatie.

 

SPOED visum Rusland

Heeft u een reis naar Rusland gepland op (erg) kort termijn en heeft u daarvoor met spoed een visum Rusland nodig? De Visumdienst heeft verschillende opties en is bekend met alle procedures.

LET OP: voor spoed procedures zijn extra kosten aan verbonden, alleen voor single entry en er zijn bepaalde regelingen voor. De Visumdienst kent ze allemaal, dus neem gerust telefonisch contact op voor de opties. 

 • SPOED toeristenvisum Rusland
  Toeristische visumaanvragen voor Rusland kunnen we zonder extra documentatie omzetten van normale naar spoedprocedure. Momenteel niet mogelijk
 • SPOED zakelijk naar Rusland - optie 1
  Voor zakelijke reizen op kort termijn is de makkelijkste en snelste weg om een Tourist AIM visum aan te vragen. Dit Tourist AIM visum is een toeristisch visum met zakelijk karakter, hiermee kunt u uw vergaderingen en meetings gewoon bijwonen. Een Tourist AIM visum kan binnen 2-5 werkdagen gereed zijn, neem telefonisch contact op voor uw opties.  Momenteel niet mogelijk
 • SPOED zakelijk naar Rusland - optie 2 (MOMENTEEL ENIGE OPTIE!)
  Wilt u toch een zakelijk visum voor Rusland in plaats van een Tourist AIM visum? Dat kan, maar wordt iets lastiger dan het Tourist AIM visum zoals hierboven vernoemd.

  Het zakelijk visum kan met spoed binnen 4-5 werkdagen gereed zijn en er is extra documentatie uit Rusland vereist.

  Een extra spoedbrief dient aangeleverd te worden vanuit het bedrijf in Rusland. Deze brief dient in het Russisch geschreven te zijn. Hierin moet specifiek worden vermeld waarom de visumaanvraag met spoed moet verlopen en waarom de aanvraag niet eerder ingediend had kunnen worden. Is de reden niet goed genoeg? Dan kan het consulaat van Rusland de reden van spoed afkeuren, waardoor de normale procedure in gang gezet zal worden en u hoogstwaarschijnlijk uw meeting mist. Een gegronde reden kan bijvoorbeeld zijn dat vanwege een buitenlandse reis het niet eerder mogelijk was om de visumaanvraag aan te kunnen leveren.

  Heeft u alleen een normale geschreven uitnodiging? Dan is het alleen mogelijk om een single entry visum aan te vragen! Enige uitzondering: Multiple entry visa kunnen met spoed worden aangevraagd onder begeleiding van een Telex(-nummer) of FMS-uitnodiging. Let op dat daar ook een spoedbrief bij dient te worden aangeleverd.

  Moet er met spoed naar Rusland gevlogen worden? Neem contact op met ons naar de mogelijkheden. Visumdienst kan een zakelijke uitnodiging en spoed uitnodiging verzorgen!
   
 • BLITZ – haastige spoed (Momenteel niet mogelijk tijdens Covid-19)
  De BLITZ (express) procedure is de snelste mogelijkheid om aan uw visum voor Rusland te komen, maar let op: het kan alleen op reservering, onder bepaalde voorwaarden en er zijn extra kosten aan verbonden. Wanneer u met haastige spoed uw visum voor Rusland nodig hebt, neem dan ten alle tijden telefonisch contact met ons op: +31 (0) 76 561 21 39. Momenteel niet mogelijk

 

Samenvatting visum voor Rusland

Type visa

Toeristen- & zakenvisum

Kosten

€ 80,- minimaal, afhankelijk van het type visum

Geldigheid

30 tot 90 dagen

Levertijd

7 werkdagen minimaal


Veelgestelde vragen

De benodigdheden die u nodig heeft voor een Russische visum hangt af van het type visum dat u wilt aanvragen. Wilt u de exacte documenten inzien? Volg de volgende stappen

Selecteer de reden van uw reis > Selecteer type visum > klik op “direct aanvragen”

Wees gerust, u hoeft niet gelijk uw aanvraag af te ronden. Maar door op de oranje “direct aanvragen” knop te klikken kunt u precies zien welke documenten u benodigd heeft voor het type visum dat u wilt aanvragen.

Een visum voor Rusland kunt u aanvragen via onze website. Selecteer eerst de reden van uw reis en kies het type visum dat u graag zou willen aanvragen. Klik daarna op “direct aanvragen” waardoor u in ons order proces komt. Hier kunt u ook precies zien welke documenten er benodigd zijn voor uw visumaanvraag.

Heeft u nog vragen/onduidelijkheden? Neem dan contact met ons op!


Ambassade

Ambassade Rusland in Nederland

Adresgegevens

Andries Bickerweg 2,
2517 JP 's-Gravenhage

Ambassade Rusland in België

Adresgegevens

De Frélaan 82,
B-1180 Brussel


Consulaat

Consulaat Rusland in Nederland
Adresgegevens

Scheveningseweg 2,
2517 KT Den Haag

Consulaat Rusland in België
Adresgegevens

Della Faillelaan 20,
B-2020 Antwerpen


Overige instanties

Nederlandse ambassade in Rusland
Adresgegevens

Kalashny Pereulok 6 ,
115127 Moskou

RVAC België
Adresgegevens

Avenue Alphonse Valkeners 3,
B-1160 Auderghem (Brussel)

Rus Visa Center
Adresgegevens

Parkstraat 83,
2514 JG den Haag


Bestanden
Rusland - aanvraagformulier consulair visum.pdf
Rusland - aanvraagformulier e-visum.pdf
Rusland - afstandsverklaring.pdf
Rusland - Authorization letter Visumdienst .pdf
Rusland - Documentatie - Uitleg - Hoe visum voorbereiden.pdf
Rusland - HIV declaration.pdf
Rusland - voorbeeld business uitnodiging.pdf
Rusland - voorbeeld FMS uitnodiging.pdf
Rusland - voorbeeld garantiebrief.docx
Rusland - voorbeeld Privé uitnodiging.pdf