Visum aanvraag informatie Indonesië (ID)

Consulaire kosten

Toerist en sociaal-cultureel: € 50,-
Zakelijk, single entry: € 60,-
Zakelijk, multiple entry: € 110,-
Bovenop de consulaire kosten komen de kosten
voor bemiddeling, verzending en BTW.

Consulaire doorlooptijd

Normale procedure: een week
Spoed niet mogelijk

Indonesië - [COVID-19]

Laatste update: 15-07-2020

De ambassade van India geeft alleen visa uit aan diplomaten en reizigers met toestemming van Ministry of Foreign Affairs in Indonesië (telex). 

 

Meer informatie

Toeristen uit Nederland en België hebben voor een verblijf van maximaal 30 dagen geen visum nodig voor Indonesië. Bij binnenkomst krijgen de toeristen een inreisstempel met de tekst ‘tourism purpose only.’ De visumvrijstelling wordt alleen gegeven wanneer toeristen Indonesië binnenkomen via de luchthavens van Jakarta, Bali, Medan, Surabaya en Batam en de zeehavens van Tanjung Pinang, Batam en Riau. In de andere lucht- en zeehavens moeten zij nog wel een VOA (visa on arrival) aanschaffen voor $ 35,-.

Nederlanders kunnen ook een visum bij aankomst (VOA = visa on arrival) kopen op alle grote vliegvelden en zeehavens (zie hieronder). Dat kan voor een toeristisch verblijf van maximaal 30 dagen, maar kan lokaal eenmaal met 30 dagen worden verlengd. Een visum voor max. 30 dagen kost $ 25,-. U kunt ook met Euro's betalen.

Vliegvelden:
Medan, Pekanbaru, Padang, Jakarta, Surabaya, Bali, Manado, Halim Perdana Kusuma (Jakarta), Adisucipto (Yogyakarta), Adisumarmo (Solo), Selaparang (Mataram), Lombok, Sepinggan (Balikpapan), Kalimantan, Hasanudddin (Makasar), Sulawesi, en Eltari (Kupang), Timor. Op het vliegveld van Bandung kan geen VOA (visa on arrival) worden aangevraagd.

Zeehavens:
Batam, Tanjung Uban (Bintan), Belawan (Medan), Sibolga (Sumatra), Dumai, Teluk Bayar (Padang, Sumatra), Padang Bai (Bali), and Jayapura (Papua), Teluk Bayar in (Padang, Sumatra), Bitung, Tanjung Balaikarimun, Tanjung Mas (Semarang),Tenau (Kupang), Pare Pare (Sulawesi), Bintang Pura (Tanjung Pinang), en Soekarno-Hatta (Makassar, Sulawesi)

Visum van te voren aanvragen
In alle andere gevallen (zakenreis, bezoek langer dan 30 dagen, familiebezoek, aankomst op vliegveld zonder VOA-mogelijkheid) moet er nog van tevoren een visum worden aangevraagd. Dit kan de Visumdienst voor u verzorgen.

Visumvoorwaarden
Voor toeristen kan er een visum worden afgegeven met een geldigheid van 60 dagen (NB: dat is niet hetzelfde als 2 maanden!) dat niet verlengd kan worden. Visumkosten zijn € 46,- voor een visum van 60 dagen. Visa van 30 dagen worden niet meer uitgegeven door het consulaat. Overschrijding van de periode kost $ 30,- per dag, en de kans dat een volgend visum geweigerd wordt is enorm. Visa zijn geldig voor een enkele inreis: er worden geen multiple entry visa (visa voor meerdere inreizen) afgegeven. Voor een volgende reis moet dus een nieuw visum worden aangevraagd. Dat kan (weer) bij aankomst of bij een Indonesisch consulaat in een buurland.

Voor familie- en vriendenbezoek kan er een visum voor 60 dagen afgegeven worden dat wèl verlengd kan worden. Daarvoor moet er een uitnodiging/sponsorbrief van een Indonesiër en een kopie van zijn KTP-kaart (Kartu Tanda Pendukuk = Indonesisch identiteitsbewijs) worden bijgevoegd. In Indonesië moet deze verklaring worden gelegaliseerd door de gemeente. Die mag ook worden uitgegeven door een in Nederland wonende Indonesiër. Dit 'Sosial visa' geeft je de mogelijkheid om max. 180 dagen in Indonesië te verblijven, je moet dat visum 10 dagen voordat je eerste twee maanden zijn verstreken bij de plaatselijke 'Imigrasi' laten verlengen, de verlenging is dan voor 30 dagen. Je kan in totaal 4 maal verlengen zodat je aan een totaal komt van 180 dagen. De kosten van verlenging aldaar zijn 250.000 IDR per verlenging.

Nieuw is dat mensen die een sociaal-cultureel visum aanvragen, niet alleen een gelegaliseerde uitnodiging met een kopie van de KTP-kaart van de uitnodiger moeten aanleveren, maar ook toestemming van het Immigratiekantoor ("Kantor Immigrasi") uit de plaats waar de sponsor vandaan komt.

Multiple
Voor zakenreizigers kunnen er wèl multiple-entry visa voor een jaar worden afgegeven, maar dan alleen met toestemming van de Indonesische Immigratiedienst, die daar van tevoren door het te bezoeken bedrijf moet zijn aangevraagd.

Minderjarigen
Bij een visumaanvraag voor minderjarige kinderen moeten beide ouders mede ondertekenen als zij zelf geen visum aanvragen.

Machtiging
Iedereen die via de Visumdienst een visum voor Indonesië aanvraagt moet een ingevulde en ondertekende machtiging bijvoegen.


Ambassade

Ambassade Indonesië in Nederland

Adresgegevens

Tobias Asserlaan 8,
2517 KC 's-Gravenhage

Ambassade Indonesië in België

Adresgegevens

Tervurenlaan 294,
B-1150 Brussel


Overige instanties

Nederlandse ambassade in Indonesië
Adresgegevens

Jalan HR Rasuna Said Kav.S-3 ,
Jakarta 12950


Bestanden
Indonesië - aanvraagformulier via Brussel.pdf
Indonesie - aanvraagformulier.pdf
Indonesie - machtiging legalisatie.doc
Indonesie - machtiging.docx
Indonesie - voorbeeld privé uitnodiging.pdf