Visuminformatie

 

Wat is een visum?
Een visum is een officiële toestemming om een land in te mogen reizen en er bepaalde tijd te mogen verblijven. Een visum wordt afgegeven door de autoriteiten van het land waar de reiziger naartoe wenst te reizen. Op die manier houdt een land in de gaten wie er binnenkomt.

Aan een visum zitten voorwaarden, opgesteld door de autoriteiten van het betreffende land. Deze voorwaarden zijn afhankelijk van diverse factoren en veranderen voortdurend. Voorbeelden van deze factoren zijn: de bestemming, het soort visum, het aantal inreizen, verblijfsduren, de regels van het betreffende ambassade of consulaat, uw nationaliteit, woonland, uw financiële situatie, etc.

Geldigheid van een visum
Een visum is beperkt geldig en in de meeste gevallen mag u een land alleen bezoeken binnen die geldigheid, in andere gevallen moet u binnen de geldigheid van het visum het land inreizen en mag u dan een x aantal dagen in het land verblijven. Ook dit is afhankelijk van de regels van het betreffende land.

Soorten visa
Er zijn verschillende soorten visa. Dit hangt af van uw bestemming, de reden van uw reis, de lengte van uw verblijf, het aantal inreizen en de periode waarbinnen uw visum geldig moet zijn. Er zijn visa voor toeristen, zakelijke reizen, werk gerelateerde reizen, transits, familie- en vriendenbezoeken, enzovoorts. Er zijn consulaire visa die direct in uw paspoort gestempeld of gestickerd worden en er zijn elektronische visa (e-visa) die online aangevraagd worden en pas bij aankomst afgestempeld worden in uw paspoort.

Welk visum u nodig hebt, hangt dus van diverse zaken af. De Visumdienst bekijkt per visumaanvraag, per reiziger en per situatie wat de beste optie is en hoe we het hoogst haalbare kunnen verzorgen voor de betreffende reiziger in combinatie met de wensen.

Consulair visum en e-visum
Een consulair visum is een visum in een paspoort dat aangevraagd moet worden bij de ambassade of consulaat van het land van bestemming in het land waar de reiziger woonachtig is. Een e-visum is een elektronisch visum en kan online aangevraagd worden. Dit e-visum verschijnt in de meeste gevallen als digitale PDF dat geprint meegenomen moet worden op reis en geldig is in combinatie met het paspoort.
Zakelijke visa en werkvisa
Zakelijke visa zijn vooral voor casual business en wanneer de reiziger op de loonlijst blijft van een Nederlands bedrijf. Terwijl werkvisa veelal bedoeld zijn voor reizigers die (technische) werkzaamheden gaan verrichten. Ook per land kunnen de regels verschillen. Zo zijn werkvisa voor sommige landen alleen bedoeld voor mensen die zich zullen vestigen en op een buitenlandse loonlijst terecht komen, terwijl voor andere landen werkvisa ook voor tijdelijke (technische) werkzaamheden benodigd zijn terwijl de reiziger op een Nederlandse loonlijst blijft staan.
Single, double of multiple entry
Een multiple-entry visum (visa pour multiples entrées) is een visum dat binnen de geldigheid meerdere malen gebruikt kan worden, dit in tegenstelling tot een single entry visum dat slechts geldig is voor één inreis. Een double-entry visum mag gebruikt worden voor twee inreizen. Veel landen geven alleen single entry visa af. Die kunnen vaak ter plaatse worden verlengd worden.
Transitvisa
Sommige landen geven ook transitvisa af: dat zijn visa die alleen geldig zijn om door een land te reizen, omdat men in dat land per vliegtuig aankomt en meteen daarna over land doorreist naar het volgende land. Deze transitvisa hebben een beperkte geldigheid (meestal maximaal 3 dagen).
Emigratie
Voor emigratie gelden heel andere regels dan voor gewone visa. Binnen de Europese Unie valt het nog wel mee, maar zodra u verder weg wilt krijgt u te maken met een hele rits voorschriften en voorwaarden waar u niet zomaar aan kunt voldoen. Het zijn ook langdurige (en vaak dure) procedures. Daarvoor kunt u het best een gespecialiseerd bureau inschakelen.

 

Overschrijden van uw visum
Het overtreden van de regels van het betreffende land, kan leiden tot juridische stappen. Dit kan inhouden dat u beboet wordt bij vertrek, maar het kan ook oplopen tot een tijdelijk of definitief verbod om het land opnieuw te bezoeken.

Visum aanvragen
Voor een aantal landen moet het visum van tevoren aangevraagd worden, dit kan in de vorm van een consulair visum of een e-visum. Dit verzorgt de Visumdienst graag voor u, dit doen wij via de vertegenwoordiging van het land van uw bestemming in zowel Nederland als België. De ambassade of het consulaat van het land van uw bestemming is de bepalende factor of het visum uitgegeven wordt.

Sommige landen verstrekken het visum op het moment dat men het land binnenkomst, dit wordt een ‘visum bij aankomst’ (visa on arrival) genoemd. Veel van deze visa kunnen ook vooraf aangevraagd worden, dit kan de Visumdienst voor u doen. Wij raden dit in veel gevallen aan, omdat u dan in ieder geval niet geweigerd worden op basis van uw visum en omdat de wachttijden aanzienlijk korter zijn.

Paspoort verlopen / beschadigd / kwijt
Bent u uw paspoort kwijt geraakt of is het beschadigd? Dan zal u een nieuw visum moeten aanvragen. Sommige ambassades of consulaten accepteren geen vieze paspoorten, mocht dat het geval zijn, zal u ook een nieuw paspoort aan moeten vragen om wel in aanmerking te komen voor een visum.

Is uw paspoort verlopen, maar staat er nog een geldig visum in? Dan zou het kunnen dat u het visum nog kan gebruiken in combinatie met een nieuw paspoort (USA, Saoedi-Arabië). Ook zou u het visum over kunnen laten zetten in uw nieuwe paspoort (India, Ghana), daar zijn meestal wel kosten aan verbonden. Een los visum (zonder paspoort) is geen geldig reisdocument.

Reist u veel?
Wie veel reist kan een paspoort aanvragen met meer ruimte voor visa (64 pagina's i.p.v. 34 pagina's). Ook is het mogelijk om een tweede paspoort aan te vragen bij uw gemeente. Dit paspoort is 2 jaar geldig, via uw gemeente vindt u de voorwaarden voor het verkrijgen van dit tweede paspoort. Maar let op, bepaalde landen accepteren geen tweede paspoort zonder het eerste paspoort volledig gezien te hebben (China).

Soorten visa
Iedere ambassade / consulaat heeft zijn eigen regels met betrekking tot de soorten visa die zij uitgeven en welke activiteiten u hiermee mag verrichten. Als u op onze homepagina uw bestemming selecteert kunt u deze mogelijkheden bekijken.