Visum aanvragen?

Visum Verenigd Koninkrijk aanvraag informatie (GB)

Algemene visuminformatie Verenigd Koninkrijk
 

Nederlanders en West-Europeanen kunnen met een geldig paspoort naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Zonder visum mag er in veel gevallen 90 dagen verbleven worden. Het paspoort moet tenminste geldig zijn tot na verblijf. reizen met een ID kaart is niet meer mogelijk! Dit geldt voor alle landen van het Verenigd Koninkrijk, dus voor Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.

Visumplicht Engeland
Mensen die gaan werken, reizigers met een reisdocument en/of visumplichtige buitenlanders (die met een verblijfsvergunning of Schengen-visum in Nederland verblijven, onafhankelijke of ze getrouwd zijn met een Nederlander) moeten wèl een visum aanvragen. Dat kan niet via het Britse consulaat in Amsterdam. Alle aanvragers moeten zich persoonlijk bij het UK Visa Application Centre in Amsterdam melden voor een interview en vingerafdrukken. Dan duurt het nog plm. 3 weken voordat het visum uiteindelijk is afgegeven. Als U extra betaalt is er priority service mogelijk, dan kan het visum in een week klaar zijn. Hier kunt u zien hoe de procedure verloopt.

Hier kunt u kijken of u een visum benodigd heeft: https://www.gov.uk/check-uk-visa

De volgende website geeft enige duidelijkheid over wanneer er een visum benodigd is indien er 'werkzaamheden' worden verricht: 

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1008127/The_UK_s_points-based_immigration_system_ _Information_for_EU_EEA_and_Swiss_business_travellers.pdf

 

De Visumdienst kan vooralsnog NIET bemiddelen in de aanvraag van een visum voor het Verenigd Koninkrijk. Visumplichtigen moeten het visum persoonlijk aanvragen, de procedure staat hieronder uitgelegd.

 

Procedure visum Verenigd Koninkrijk
Op https://www.gov.uk/apply-uk-visa moet u een account aanmaken, een online aanvraagformulier invullen en verzenden. Dat kan alleen in het Engels. Na verzending van de aanvraag komt er een link op het scherm naar het afsprakenbureau van het UK Visa Application Centre in Amsterdam of in Düsseldorf. Daar moet een afspraak gemaakt worden en op die datum moet de aanvrager persoonlijk naar een van beide adressen om zijn visumaanvraag af te ronden. De wachttijd voor een afspraak is ongeveer een week. Daarna wordt de daadwerkelijke visumaanvraag in gang gezet  en dan duurt het nog plm. 2 weken voordat het visum klaar is en het paspoort per koerier wordt teruggestuurd.

Weigering
Houd er rekening mee dat een visumaanvraag geweigerd kan worden. De Britse Immigratiedienst beslist of u al dan niet een visum krijgt. Als men er bij de Immigratiedienst er niet van overtuigd is dat u het Verenigd Koninkrijk zal verlaten, hoeven zij geen visum af te geven. Dat zal met name gelden voor mensen in het bezit van een Vreemdelingendocument (vluchtelingenpaspoort) of mensen die onvoldoende redenen hebben om terug te keren naar Nederland (familie, huis, werk, school). U krijgt geen geld terug als de aanvraag geweigerd is.

Hulp
Bij vragen kunt u contact opnemen met de hulplijn: 0044 (0)300 790 6268 - selectie optie 1 (69 cent per minuut (GBP) bovenop uw normale telefoniekosten). U kunt er in verschillende talen te woord worden gestaan, maar niet in het Nederlands. U kunt ook proberen direct contact op te nemen met het Engelse consulaat: +31(0)70 427 0427. U kunt ook een email sturen via deze site.
Er is ook een online contactformulier, zie: https://ukvi.mysecurepay.co.uk/Home Let op dat er ook kosten in rekening worden gebracht (2.74 GBP).

De Visumdienst kan voor alsnog NIET bemiddelen in de aanvraag van een visum voor het Verenigd Koninkrijk.
 

Belgische nationaliteit of in België woonachtigen
Voor visumplichtigen die in België wonen worden de visumaanvragen -op afspraak- behandeld door het UK Visa Centre in Brussel, zie hier. Telefonische hulpnummers zijn 02 4034 989 of 0044 1243 213 311.

Spoed en noodgevallen
In noodgevallen bestaat de mogelijkheid om bij het UK Visa Application Centre in Parijs een spoedvisum aan te vragen. Dan is het visum in één (werk)dag klaar. Maar u moet er wel persoonlijk voor naar Parijs reizen en daar minimaal 24 uur blijven. De kosten zijn ongeveer € 1000,-. Hier staat de link.


Ambassade

Ambassade Verenigd Koninkrijk in Nederland

Adresgegevens

Lange Voorhout 10,
2514 ED 's-Gravenhage


Consulaat

Consulaat Verenigd Koninkrijk in Nederland
Adresgegevens

Koningslaan 44,
1075 AE Amsterdam

Consulaat Verenigd Koninkrijk in België
Adresgegevens

Oudergemlaan 10,
B-1000 Brussel


Overige instanties

Nederlandse ambassade in Verenigd Koninkrijk
Adresgegevens

38 Hyde Park Gate ,
Londen SW7 5DP