Visum aanvragen?

Visum Schotland aanvraag informatie (GB)

Algemene visuminformatie Schotland

Nederlanders en West-Europeanen kunnen alleen met  een geldig paspoort naar Groot-Brittanië reizen. Het paspoort moet tenminste geldig zijn tot na verblijf in Groot-Brittannië.

Reizen met een ID kaart is met ingang van1 oktober 2021 niet meer mogelijk .

Visumplicht Groot-Brittannië
Mensen met een reisdocument en/of visumplichtige buitenlanders (die met een verblijfsvergunning of Schengen-visum in Nederland verblijven, onafhankelijke of ze getrouwd zijn met een Nederlander)  moeten wèl een visum aanvragen voor Groot-Brittannië. Dat kan niet via het Britse consulaat in Amsterdam. Alle aanvragers moeten zich persoonlijk bij het UK Visa Application Centre in Amsterdam melden voor een interview en vingerafdrukken. Dan duurt het nog plm. 3 weken voordat het visum uiteindelijk is afgegeven. Als U extra betaalt is er priority service mogelijk, dan kan het visum in een week klaar zijn. Hier kunt u zien hoe de procedure verloopt.

 

De Visumdienst kan voor alsnog NIET bemiddelen in de aanvraag van een visum voor Groot-Brittanië. Visumplichtigen moeten het visum persoonlijk aanvragen, de procedure staat hieronder uitgelegd.

 

Procedure
Op https://www.gov.uk/apply-uk-visa moet u een account aanmaken, een online aanvraagformulier invullen en verzenden. Dat kan alleen in het Engels. Na verzending van de aanvraag komt er een link op het scherm naar het afsprakenbureau van het UK Visa Application Centre in Amsterdam of in Düsseldorf. Daar moet een afspraak gemaakt worden en op die datum moet de aanvrager persoonlijk naar een van beide adressen om zijn visumaanvraag af te ronden. De wachttijd voor een afspraak is ongeveer een week. Daarna wordt de daadwerkelijke visumaanvraag in gang gezet  en dan duurt het nog plm. 2 weken voordat het visum klaar is en het paspoort per koerier wordt teruggestuurd.

Weigering
Houd er rekening mee dat een visumaanvraag geweigerd kan worden. De Britse Immigratiedienst beslist of u al dan niet een visum krijgt. Als men er bij de Immigratiedienst er niet van overtuigd is dat u Groot-Brittanië zal verlaten, hoeven zij geen visum af te geven. Dat zal met name gelden voor mensen in het bezit van een Vreemdelingendocument (vluchtelingenpaspoort) of mensen die onvoldoende redenen hebben om terug te keren naar Nederland (familie, huis, werk, school). U krijgt geen geld terug als de aanvraag geweigerd is.

Hulp
Bij vragen kunt u contact opnemen met de hulplijn: 0044 (0)300 790 6268 - selectie optie 1 (69 cent per minuut (GBP) bovenop uw normale telefoniekosten). U kunt er in verschillende talen te woord worden gestaan, maar niet in het Nederlands. U kunt ook proberen direct contact op te nemen met het Engelse consulaat: +31(0)70 427 0427. U kunt ook een email sturen via deze site.
Er is ook een online contactformulier, zie: https://ukvi.mysecurepay.co.uk/Home Let op dat er ook kosten in rekening worden gebracht (2.74 GBP).

De Visumdienst kan voor alsnog NIET bemiddelen in de aanvraag van een visum voor het Verenigd Koninkrijk.

 

Belgische nationaliteit of in België woonachtigen
Voor visumplichtigen die in België wonen worden de visumaanvragen -op afspraak- behandeld door het UK Visa Centre in Brussel, zie hier. Telefonische hulpnummers zijn 02 4034 989 of 0044 1243 213 311.

Spoed en noodgevallen
In noodgevallen bestaat de mogelijkheid om bij het UK Visa Application Centre in Parijs een spoedvisum aan te vragen. Dan is het visum in één (werk)dag klaar. Maar u moet er wel persoonlijk voor naar Parijs reizen en daar minimaal 24 uur blijven. De kosten zijn ongeveer € 1000,-. Hier staat de link.

Schoolreizen
De enige uitzondering op de visumplicht is geldt voor visumplichtige scholieren, die op schoolreis naar Engeland / Schotland / Wales / Noord-Ierland) gaan. Scholieren (tot 18 jaar, of ouder zolang ze op een middelbare school zitten) worden toegelaten als zij meereizen met een georganiseerde schoolreis en als de reisleiding een door de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) opgemaakte deelnemerslijst (List of Travelers) wordt meegenomen met daarop de namen, paspoortnummers en nationaltietien van alle deelnemers. Meer informatie op www.ind.nl en via telefoonnummer 088 0430430. Een gemachtigde van de school moet op afspraak bij een van de kantoren van de IND om deze lijst in orde te laten maken. Kijk hier voor de adressen.

NB: De scholieren moeten uiteraard wel hun paspoort of reisdocument en hun verblijfsvergunning bij zich hebben. Voor niet-Europese reizigers is er ook een pasfoto vereist voor op de 'list of travelers'.

Attentie schoolleiders
Bovenstaande regeling is geaccepteerd door de Nederlandse en Britse grensautoriteiten. Maar de vervoerder (ferrymaatschappij, spoorwegmaatschappij, luchtvaartmaatschappij) kan extra voorwaarden stellen. Neem dus contact op met de vervoerder om te vragen of u volgens hen aan de eisen voldoet.