Verenigde Staten van Amerika 01 januari, 2020

LET OP: Mensen die voor andere reden dan zaken of toerisme of voor langer dan 90 dagen naar de VS (en omliggende landen) willen reizen moeten de aanvraag bij het consulaat inleveren. Wij kunnen wel behulpzaam zijn bij het controleren van de juiste documenten.

Geen visum, maar ESTA-toestemming
Nederlanders (en West Europeanen, hier staan de regels) hebben geen visum nodig voor een kort bezoek aan de VS. Zij vallen onder het z.g. 'Visa Waiver Program' en dienen een ESTA aan te vragen. Het 'Visa Waiver Program' geeft recht op een visumvrije periode van 90 dagen in heel Noord-Amerika (dus Verenigde Staten, Canada, Mexico en de Caribische eilanden) gerekend vanaf de eerste datum van binnenkomstHet geldt alleen voor reizigers die per vliegtuig (van een geregistreerde luchtvaartmaatschappij) of per cruiseship de V.S. binnenkomen. Ook kunnen transitpassagiers in de meeste gevallen een ESTA aanvragen. 

Luchtvaartmaatschappijen krijgen een boete van $ 3.300 per passagier die geen ESTA-toestemming heeft aangevraagd, dus zonder ESTA wordt u geweigerd bij het inchecken.

De ESTA moet uiterlijk 72 uur voor vertrek aangevraagd te zijn. Dit kunt u aan ons overlaten, de kosten bedragen € 45,- per persoon. Vul het aanvraagformulier in en stuur hem, tezamen met een kopie van uw paspoort, per e-mail naar ons. De aanvraagduur is één tot twee werkdagen.

ESTA regeling van toepassing voor burgers met navolgende nationaliteiten:
Andorra, Australië, België, Brunei, Chili, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, IJsland, Italië, Japan, Letland, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederland, Nieuw Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, San Marino, Singapore, Slovenië, Slowakije, Spanje, Taiwan, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zuid-Korea, Zweden en Zwitserland. Mensen met een andere nationaliteit moeten wel een visum aanvragen via het Amerikaanse consulaat. De ESTA regeling geldt ook voor vliegreizen naar Puerto Rico en de Amerikaanse Virgin Islands.

De ESTA regeling geldt NIET voor:
Mensen die op een niet-cruiseschip (vrachtboot, privéjacht) of een privévliegtuig de V.S. binnenkomen. Deze reizigers hebben wèl een consulair visum nodig en moeten zich persoonlijk melden bij de ambassade. 

De transit-ESTA-regeling geldt niet voor passagiers die voor langer dan 90 dagen naar Canada, Mexico of een Caribisch eiland vertrekken met op de heenreis een tussenstop in de V.S.: zij moeten wel een visum hebben.

Ook zijn er restricties voor mensen die na 1 maart 2011 in Iran, Irak, Jemen, Libië, Soedan, Somalië of Syrië zijn geweest: die mogen niet op een ESTA reizen en moeten fysiek een visum aanvragen bij het Amerikaanse consulaat. Zie hier het bericht van de US Customs and Border Control. En ook mensen die in de landen zijn geboren of een van die landen als tweede nationaliteit hebben vallen onder de restrictie. Bij de vragen moet worden ingevuld of u sinds maart 2011 in een van deze landen bent geweest. Als dat het geval is neem dan niet het risico om "Nee" in te vullen, er is een gerede kans dat ze erachter komen en dan krijgt u nooit meer een visum.

Reizigers met een geldig visum of green card
Mensen die een geldig visum of een verblijfsvergunning (green card) voor de VS hebben, of reizigers die de VS inreizen over land via Canada of Mexico, hoeven geen ESTA-toestemming aan te vragen. Men dient bij aankomst wel het immigratieformulier I-94W in te vullen (en dat bij vertrek uit de VS weer in te leveren!).

Visum via Amerikaans consulaat
Als uw ESTA-aanvraag is afgewezen, wanneer u langer dan 90 dagen naar de V.S. wilt reizen, als u in de V.S. wilt studeren of werken, of mensen die visumplichtig zijn vanwege hun nationaliteit moeten persoonlijk een aanvraag indienen bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam. Hier staan de richtlijnen.  Er is een wachttijd van enkele weken en wij kunnen hierin niet bemiddelen. Op deze site kunt u nakijken wat de huidige doorlooptijd is. Eventueel kunt u na het plannen van de afspraak nog een verzoek tot versnelde behandeling indienen. Telefonisch contact met het Amerikaanse consulaat is onmogelijk.

Klik hier voor consulaire informatie en een stappenplan.

Klik hier voor de FAQ’s (Freqently Asked Questions) aan het consulaat.

 

Mensen die in België wonen kunnen terecht bij het Amerikaans consulaat in Brussel.